Blogi

Mennään metsään

Maanantai 28.3.2016 klo 19.11 - Onnistuksia


Mennään metsään

Kävelemme kirpeässä pakkassäässä. Lumi narskuu askelten alla. Koirat ovat omassa elementissään ja leikkivät lumessa. Ystäväni jää hieman jälkeen.

- Haluaisin esitellä sinut eräälle… kuulen hänen sanovan. Käännyn katsomaan.

- Tässä on minun oma puuni. Tälle kerron murheeni, tätä aina halaan ja saan siitä voimaa.

Männyn juurella onkin vankat kengänjäljet.

Suomalaiselle luonto on aina lähellä muodossa tai toisessa. Ennen oli luonnollista hakeutua kiireen keskeltä luontoon rauhoittumaan. Monesti asuinpaikat sijaitsivat luonnon keskellä, jolloin luonto oli automaattisesti läsnä ja osa jokapäiväistä arkea. Jo suomalaisessa kansanperinteessä on havaittu, että parhaimmillaan metsä toimii parantavana ja elämänvoimia palauttavana tekijänä. Meille ovat tuttuja esivanhempiemme metsäiset tarinat, joissa esiintyvät metsän isäntä Tapio ja metsän emäntä Mielikki. Tarinoissa he osoittavat maahisten ja haltioiden kanssa luonnon merkitystä meille suomalaisille.

Luonnon hyvää tekevät vaikutukset ihmisen hyvinvointiin on tunnettu jo pitkään. Selkeintä tutkimuksellista näyttöä on olemassa luonnon rauhoittavista ja stressiä lievittävistä vaikutuksista. Keskittymiskyvyn ja tarkkaavaisuuden on todettu paranevan luonnossa. Läsnäolon tunne lisääntyy, ja luonnossa mieliala ja kunto kohenevat. Luontoympäristö on jo itsessään vapauttava ja eheyttävä. Kun mieli rentoutuu, elämän pienet murheet ja stressin aiheuttajat asettuvat oikeaan mittakaavaan. Ainakin hetkeksi.

Nykyään useat kokevat luonnon vieraaksi, jotkut jopa pelottavaksi. Ihmisen ja luonnonvälinen suhde on aina olemassa, vaikka ihminen ei itse siitä olisikaan tietoinen. Aina ei tarvitse mennä metsään asti. Luontoa on kaupungistakin. Lähipuistossa voi löytyä se puu, jonka koet omaksesi. Puu voi auttaa sinua pysähtymään tähän hetkeen, hyväksymään tämän hetken juuri sellaisenaan. Pysähtyminen tähän hetkeen voi herättää sinut huomaamaan hetken ainutlaatuisen kauneuden ja sen suomat mahdollisuudet.

Harjoitus:

Oman elämäsi näköalapaikka

(mukailtu harjoitus kirjasta: Juhani Laakso, Mielen taito)

Lähde luontoon hakemaan uutta näkökulmaa oman elämäsi haasteisiin. Kulje metsään, tai minne tahansa luontoon. Puisto tai pellonreunakin käy. Pääasia on, että maisema on saatavilla ja tunnet sen omaksesi. Kävele tietoisesti, ole läsnä. Tunne maaston ja polut jalkapohjissasi, hengitä sisään metsän tuoksua. Kävele eteenpäin levollisin askelin aistien metsän olemusta, tunnet olevasi yhtä metsän kanssa. Voit levähtää välillä, jos haluat. Katsele ympärillesi ja tunne kuuluvasi tähän kokonaisuuteen. Ajattele, että tällä kaikella on jotain annettavaa sinulle. Ehkä löydät jotain itsellesi merkityksellistä, jonkin kauniin yksityiskohdan, olipa se pinta, valo tai jokin luonnonääni. Ehkä haluat ottaa siitä jonkin muiston itsellesi, että voit palauttaa sen myöhemmin mieleesi. Kun olet valmis, jatka matkaasi.

Kun tulet itsellesi sopivaan paikkaan, mielellään muuta maastoa korkeammalle. Ehkä mäen päälle, tai voit kiivetä kivelle tai kannolle. Katsele ympärillesi. Missä suunnassa on menneisyytesi, missä tulevaisuus? Katso hetken verran menneisyyteesi. Palautuuko mieleesi muistikuvia? Mukavia muistoja, raskaita tapahtumia, tai muita yksityiskohtia. Anna kaiken mikä tulee mieleesi, lipua mielesi yli tarttumatta siihen. Hyväksyvästi.

Käännä katseesi vastakkaiseen suuntaan, tulevaisuuteesi. Katso vapaasti, pakottamatta itseäsi mihinkään. Nouseeko tietoisuuteesi jotakin, jolla tulee olemaan merkitystä tulevaisuudessa. Jotakin arvokasta, jota odotat elämääsi. Asioita joille haluat omistautua. Ihmisiä, joita toivot elämääsi, tai joiden hyväksi haluat tehdä jotakin. Anna kaiken virrata vapaasti ja pakottomasti. Hengitä sisään ja ulos, kuule ympäristön äänet. Jos mieli syrjähtää muihin asioihin, kuten tulevaisuuden huoliin, anna ajatusten tulla ja mennä, tarttumatta niihin. Hyväksyvästi.

Palauta itsesi tähän hetkeen. Jos mieleesi tulee asioita, jotka ovat sinulle merkityksellisiä. tunnustele niitä kokonaisvaltaisesti. Onko olemassa sana tai jokin merkki, jonka haluat tallettaa palauttamaan asian taas mieleesi. Poimi se mukaasi.

Kun olet valmis, luo vielä maisemaan silmäys ja kiitä saamastasi kokemuksesta. Jos tunnet löytäneesi jotain merkityksellistä, voit luvata itsellesi, että palaat siihen myöhemmin. Jos et löytänyt mitään arvokasta, hyväksy se ja ole avoin mahdollisuudelle, että se nousee tietoisuuteesi myöhemmin, ehkä seuraavana päivänä, tai viikon päästä. Mitä löysit näköalapaikalta ja eri ilmansuunnista? Lupaatko itsellesi jotakin mikä tulee parantamaan hyvinvointiasi?

Meillä on mahdollisuus kulkea luonnon helmaan, omien ajatusten keskelle, päästä metsässä omaan sisimpäämme. Kiinnitä huomiota missä tunnetilassa menet metsään ja missä tulet pois. Ystävälleni tuo tietty mänty on tärkeä. Olen otettu, kun hän esittelee sen minulle. Kosketan männyn kaarnaa, ja totean:

- Hauska tutustua, kiitos että pidät ystävästäni huolta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini